Hypotheekrente Spanje

Voordat u een hypotheek in Spanje gaat afsluiten vraagt de hypotheekrente Spanje nog de nodige aandacht. Er zijn een aantal verschillen te ontdekken in vergelijking met Nederland en België.

De kenmerken van de hypotheekrente Spanje zijn:

  • De meeste hypotheekcontracten zijn in Spanje afgesloten met een variabele rente
  • Variabele rentes worden vastgesteld aan de hand van het Euribor tarief vermeerderd met een opslag. De opslag is afhankelijk van diverse factoren, zoals het aantal bijproducten dat wordt afgesloten. Ook speelt mee of u belastingplichtig bent als resident in Spanje
  • De herziening van de Euribor rente geschiedt elke 12 maanden. Spaanse banken bieden geen 1-< 3- of 6-maands renteherziening aan
  • Een mix van een rentevaste periode en een variabele rente behoort ook tot de mogelijkheden. De eerste jaren dat de hypotheek loopt wordt de rente vastgezet en daarna gaat de rente automatisch over in een variabele rente. Dit heet een ´hipoteca- mixta´. Deze vorm wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt.
  • De meest gebruikte vorm voor de hypotheekrente Spanje is de rentevaste periode met een vaste looptijd. Voorbeeld: Een rentevaste periode van 15 jaar, heeft ook een looptijd van 15 jaar. De hypotheekvorm is annuïteiten en na 15 jaar is uw hypotheek afgelost. De looptijd is gekoppeld aan uw leeftijd.
  • De vaste en variabele hypotheekrente Spanje kent een boete bij vervroegd aflossen. Lost u de eerste 5 jaar vervroegd af, dan betaalt u 0,5% boete over het af te lossen bedrag. Na deze periode wordt de boete verlaagd naar 0,25%. Bij een rentevaste periode dient u rekening te houden met een boeterente van maximaal 2,5%, die wordt alleen berekend wanneer de bank geld verliest bij het vervroegd aflossen van de hypotheek.

Wilt u weten welke rentetarieven er voor uw situatie gelden?

Doe de Hypotheek check en wij bespreken de verschillende mogelijkheden graag met u.

 

Twijfelt u tussen rente vast of variabel voor uw hypotheek in Spanje?

Bespreek met onze hypotheekadviseurs de voor- en nadelen.
Wij helpen u graag.

Neem contact op
 

Hypotheekrente Spanje – Uw hypotheek verbeteren of oversluiten?

Eén van de voordelen van een variabele rente is dat u kunt profiteren van tussentijdse dalingen in de rente. Wanneer de hypotheekrente ongekend laag staat, kan het voordelig zijn om nu de rente vast te zetten. Er zijn twee manieren om de voorwaarden van uw hypotheek in Spanje te verbeteren; via een ´vernieuwing´ of een ´oversluiting´.

Hypotheek vernieuwen

Anders dan bij een oversluiting worden bij een vernieuwing de bestaande voorwaarden heronderhandeld bij dezelfde bank als waar de hypotheek loopt. Een vernieuwing kan, naast een rente (type) verandering, verschillende veranderingen van de voorwaarden inhouden. Lees verder

Hypotheek oversluiten

Als blijkt dat de bank niet wil meewerken met de veranderingen of verbetering van de voorwaarden, kunt u kiezen om uw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Het doel van de oversluiting is om de hypotheekrente Spanje te verbeteren. De huidige hypotheek wordt dan ´vervangen´ door de nieuwe hypotheek, daarmee wordt de huidige hypotheekakte geannuleerd en een nieuwe hypotheekakte met nieuwe voorwaarden opgesteld. Lees verder

WeCare Mortgages helpt u

Voordat u besluit om uw hypotheek te vernieuwen of over te sluiten is het verstandig om exact te weten wat de kosten zijn. Wij maken een duidelijk financieel overzicht voor u zodat u weet waar u aan toe bent. Omdat wij al jaren met Spaanse banken onderhandelen over hypotheken weten we ook precies waar nog winst te behalen valt. Wel zo prettig.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Wij maken graag een Hypotheek Check voor u.

Hypotheekrente Spanje – Rentevloer of tunnel clausule

Ondanks dat de Euribor al een aantal jaren zeer laag staat zijn er nog steeds mensen die hoge rente betalen. Dat komt omdat de banken ooit een zogenaamde rentevloer in het contract hebben opgenomen. Daarmee stelden ze een minimumgrens aan de rente waardoor mensen met een hypotheek geen enkel voordeel hadden van de dalende rentes.

Gelukkig is er goed nieuws: in december 2016 verklaarde het Europees gerechtshof deze clausule nietig. De banken moeten nu alle teveel betaalde rente aan de hypotheeknemers terugbetalen.

Meer weten hierover?

Een huis in Spanje kopen?

Professionele begeleiding is van extra belang
wanneer u de Spaanse taal niet volledig beheerst.

Lees verder

Uw huidige hypotheek wijzigen?

Is het aantrekkelijk om uw huidige hypotheek in
Spanje over te sluiten naar een lagere rente?

Lees verder

Bouw uw eigen woning in Spanje

Met een bouwhypotheek kunt u de bouw van uw
eigen woning in Spanje financieren.

Lees verder