Veelgestelde vragen

Veilig een hypotheek in Spanje afsluiten?

Vraag de Hypotheek Check aan!

Wilt u meer weten?

Lees de meest gestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact op met onze specialist op +34 952 263 023 of stuur een e-mail.

Geeft een notaris in Spanje mij voldoende bescherming bij het aankopen van een woning?

U moet weten dat de taken van een notaris in Spanje anders zijn als die van een notaris in Nederland of België. Het grootste verschil is dat de Spaanse notaris contracten niet op inhoud hoeft te kennen. Dit betekent u een juridisch adviseur nodig heeft om het koopcontract op te stellen en het onroerend goed in de breedste zin van het woord controleert. Ook voor de onderhandelingen wordt vaak een juridisch adviseur of advocaat ingeschakeld. WeCare Hypotienda heeft een groot netwerk van juridisch adviseurs/ advocaten in Spanje, wij kunnen u diverse adressen geven of u in direct contact brengen met een door ons goedgekeurde advocaat. Neem contact met ons op

Bestaat een voorbehoud van een bouwtechnische keuring in Spanje?

Nee, in Spanje is dit niet gebruikelijk. U kunt dit als ontbindende voorwaarden opstellen, maar de verkoper moet hier wel mee akkoord gaan. Meestal worden technische rapporten in Spanje opgesteld als hier een specifieke reden voor is, het komt niet regelmatig voor. Een taxatierapport voor de hypotheekbank is geen technisch rapport.

Koopt u een woning van de bank, dan geldt er een uitzonderingsregel en kan er tot 100% hypotheek verkregen worden. Let echter op, want misschien betekent dit wel dat de koopsom te hoog is en dat de bank niet wil afschrijven, vandaar dat ze een hoge en gunstige hypotheek aanbieden.

Bestaat voorbehoud van financiering in Spanje?

Nee, dat is geen gebruikelijke clausule in een koopcontract in Spanje.

U kunt het beste van te voren een Hypotheek-check laten uitvoeren om te weten wat u maximaal kunt lenen in Spanje.
Let op: als u toch een aanbetaling doet en u kunt het huis toch niet betalen, bent u uw aanbetaling kwijt.

Bestaat er een voorbehoud van gebreken in Spanje?

In Spanje zeggen wij vaak ´What you see is what you get´ ofwel ´U koopt wat u ziet´. Op nieuwbouwwoningen is er een bouwgarantie van 10 jaar. Bij bestaande woningen is dat er niet. U kunt een voorbehoud maken dat u van het huis afziet als bepaalde herstelkosten boven een bepaald bedrag uitkomen. Hier moet de verkoper wel mee akkoord gaan.

Wat is de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag in Spanje?

De gemiddelde doorlooptijd van een hypotheek in Spanje is 4-6 weken.

Wanneer is een taxatierapport geldig voor een Spaans bank?

Banken accepteren niet lukraak elk taxatierapport. Taxaties worden uitgevoerd door een erkend taxatiebureau, geregistreerd bij de ´Banco de España´. De desbetreffende Spaanse hypotheekbank mag zelf beslissen of het rapport door wordt geaccepteerd wanneer de hypotheekbank zelf niet de opdracht tot taxeren heeft gegeven. Een makelaar in Spanje wordt niet erkend om een taxatie voor een Spaanse bank te verrichten. Een taxatie is 6 maanden geldig. WeCare Hypotienda verzorgt taxaties welke geaccepteerd worden door de Spaanse banken. Neem contact met ons op

Moet er altijd een taxatie worden verricht?
Ja, ongeacht de hoogte van de hypotheek, er wordt altijd een taxatie verricht door een onafhankelijk taxateur die wordt aangewezen door de bank. De kosten liggen rond de 400 euro, afhankelijk van de waarde van de woning.
Wat is Euribor?

Financieringen in Spanje zijn meestal gebaseerd op een variabele ‘Euribor’ rente.

Euribor is de rente waartegen de Europese banken leningen aan elkaar te verstrekken. De hoogte van de Euribor rente hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

Je kunt simpel zeggen dat Euribor de kostprijs is en bovenop de kostprijs zit een marge voor risico en winst.

Wat is de maximale hypotheek in Spanje?
De maximale hypotheek in Spanje bedraagt 60-70% van de laagste waarde (koopsom of taxatiewaarde). Het restant van de koopsom plus de kosten voor de aankoop en de hypotheek dient u zelf in te leggen.

Koopt u een woning van de bank, dan geldt er een uitzonderingsregel en kan er tot 100% hypotheek verkregen worden. Let echter op, want misschien betekent dit wel dat de koopsom te hoog is en dat de bank niet wil afschrijven, vandaar dat ze een hoge en gunstige hypotheek aanbieden.

Ik heb geen eigen geld, kan ik 100% financieren?

Nee, u kunt in Spanje geen 100% financiering krijgen. U dient altijd eigen geld in te brengen. Bij Maximale hypotheek Spanje kunt u lezen hoeveel eigen geld u dient in te brengen.

Kan ik een Bed & Breakfast financieren?

Ja, u kunt een B&B financieren. Houdt u er echter rekening mee dat circa 50-60% hypotheek in de regel maximaal is en dat u het inkomen van de B&B niet mee kunt nemen voor de financieringsaanvraag. Er dient inkomen te zijn uit een andere bron zoals inkomen uit loondienst of uit zelfstandig ondernemerschap in Nederland. Het kopen en runnen van een B&B blijft voor veel mensen vaker een droom dan werkelijkheid.

Hoe vraag ik een NIE nummer in Spanje aan?

Wij verwijzen u naar de hiervoor bestemde pagina, NIE nummer Spanje aanvragen

Hoe lang duurt het om een hypotheek af te sluiten?

Vanaf de hypotheekaanvraag tot aan het passeren bij de notaris duurt ongeveer 4-6 weken.

Wat voor voordelen heeft een Spaanse hypotheek?

Een van de voordelen van het financieren van de Spaanse woning is het verlagen van de Spaanse erfrecht belasting bij overlijden van een van de eigenaren van de woning. De Spaanse woning is een ‘situs-goed’. Dit betekent dat de erfgenamen altijd in Spanje erfrecht belasting dienen te betalen bij overlijden van een van de eigenaren van de Spaanse woning. De vrijstellingen in Spanje zijn erg laag en de tarieven kunnen stevig oplopen. Hoe dit precies zit kunt u het beste navragen bij uw advocaat in Spanje. Hebt u (nog) geen advocaat, dan kunnen wij u helpen aan een goed adres.

Is een levensverzekering een verplicht onderdeel van de hypotheek in Spanje?

Meestal wel. Een levensverzekering kan een verplichting zijn maar dit is afhankelijk van de bank. Vraag hier naar wanneer u de Hypotheek-check gaat doen.

Is een opstalverzekering verplicht?

Ja. De opstal dient altijd individueel verzekerd te zijn en de bank dient als begunstigde op de polis te staan. Ook wanneer u een appartement aankoopt of bezit en deze is verzekerd via de Vereniging van Eigenaren dient u een aparte verzekering af te sluiten voor de opstal. Wij kunnen u een offerte toesturen voor een opstalverzekering.

Wat is de belasting op overwaarde bij verkoop?

Sinds 1 januari 2007 is er een lagere belasting ingesteld op de overwaarde bij verkoop van een Spaanse woning van niet-residenten. Voorheen bedroeg deze winstbelasting wel 35% over het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs, zoals deze in de koopakte vermeld staat. Vanaf het jaar 2007 bedraagt deze belasting 18% voor zowel residenten als niet-residenten. Er zijn uitzonderingen voor residenten, vraag uw advocaat hiernaar.

Wat is een nota simple?

Een nota simple is een registratieuittreksel van de woning. Hierin staat de huidige status van de woning beschreven (aantal vierkante meters, eigenaar van de woning, classificatie van de woning etc.).

Kan ik een hypotheek in Spanje op afstand aanvragen?

U hoeft niet per se naar Spanje te komen om een hypotheek in Spanje aan te vragen. WeCare Hypotienda is volledige gedigitaliseerd en alles kan op afstand worden geregeld. Wel hebben wij met u veel telefonisch en emailcontact tijdens het hypotheek aanvraagproces.

Moet ik persoonlijk naar Spanje komen om de hypotheekakte te tekenen?
Nee, dat hoeft niet mits iemand anders (bijvoorbeeld uw advocaat) met een door u getekende geldige volmacht kan handelen. In dat geval kunt u een hypotheek afsluiten middels een volmacht.
w

Heeft u vragen?

We care!

Neem gerust contact op met onze specialist op +34 952 263 023 of stuur een e-mail.

Uw woning in Spanje  laten taxeren?

×

 

Hallo!

Klik hieronder om de conversatie te beginnen op Whatsapp.

× Hoe kan ik u helpen?