Een zeer belangrijk document in Spanje is het NIE nummer. Dit is het Spaanse identificatie nummer voor buitenlanders in Spanje (Número de Identidad de Extranjero) en is vergelijkbaar met het Burgerservicenummer in Nederland.

Dit document heeft u nodig wanneer u een woning in Spanje koopt, meer dan drie maanden in Spanje gaat verblijven, gaat emigreren naar Spanje en eigenlijk voor alle officiële en financiële zaken die u in Spanje gaat verrichten.

Een aantal voorbeelden waarbij een NIE nodig is:

  • Het aansluiten van gas, water en licht bij de Nutsbedrijven
  • Inschrijving bij de Gemeente
  • Oprichting van een Spaanse onderneming
  • Aanmelding als zelfstandig ondernemer (autónomo)
  • Betaling van belastingen
  • Afsluiten van verzekeringen

Waar kan ik een NIE nummer aanvragen?

Houdt er rekening mee dat de bureaucratie in Spanje nog steeds een frustrerende aangelegenheid is. Vaak worden dezelfde regels niet op dezelfde manier geïnterpreteerd in de verschillende regios in Spanje.

Er zijn een aantal manieren waarop het NIE nummer aangevraagd kan worden.

Nationale politiebureau
Bij de afdeling vreemdelingendienst van het nationale politiebureau van de provincie waar u verblijft of van plan bent te vestigen, kunt u zich melden om een NIE nummer aan te vragen. Hiervoor moet eerst een afspraak gemaakt worden. In veel gevallen kan dit niet telefonisch en moet u er persoonlijk langs; vervolgens moet u nog een bezoek afleggen om de aanvraag te doen en tijdens een derde bezoek kunt u het NIE nummer ophalen. In andere regios kunt u gewoon zonder afspraak verschijnen en wordt alles in een uur geregeld; het hangt er helemaal van af waar u de aanvraag doet maar ook vaak wie u helpt..

Via een advocaat of gestor
U kunt het ook door iemand anders laten aanvragen: advocaat of gestor (juridisch erkend persoon). Zij kunnen met een autorisatie (notariële volmacht) de NIE voor u aanvragen en bespaart u zich lange wachttijden en ritjes naar het politiebureau.

Via het Spaanse consulaat in Nederland
De snelste manier om een NIE aan te vragen is via het Spaanse consulaat in Amsterdam of Den Haag.

Let op! Tegenwoordig zijn er lange wachttijden en kost het minimaal 3 weken voordat je een afspraak kunt maken. Wij raden daarom aan zeer ruim van te voren uw NIE nummer aan te vragen als u een huis in Spanje wilt kopen zodat er geen vertraging optreedt bij de aankoop-en hypotheek procedures. Een voordeel is dat de aanvraag via het consulaat goedkoop is, efficiënt en zonder bureaucratische rompslomp.

 

 

×

 

Hallo!

Klik hieronder om de conversatie te beginnen op Whatsapp.

× Hoe kan ik u helpen?