Hypotheek in Spanje en COVID-19

Spanje hypotheek

Worden er in deze COVID-19 tijden nog wel een hypotheek in Spanje verstrekt?

De huidige tijden zijn voor iedereen over de hele wereld zorgwekkend
Wij hebben de afgelopen weken geregeld belletjes gehad van Spanje liefhebbers over hypotheken.  Mensen die een woning op het oog hadden ofwel het idee hadden binnen bepaalde tijd een woning in het schitterende Spanje aan te willen schaffen. Als vakantiewoning, als hoofdverblijf of als verhuurwoning. Mensen die er al jarenlang van droomden na hun pensioen naar Ibiza te verhuizen, jonge gezinnen die een vakantiewoning in Marbella wilden kopen, noem het maar op. Meestal vroegen ze ons of de banken überhaupt wel open zijn, of de notarissen werken en of wij hun in deze COVID-19 tijden gewoon konden begeleiden bij de aanvraag voor een hypotheek in Spanje. Het antwoord hierop is “ja”! Alles loopt gewoon door al is het allemaal wat trager omdat veel bankpersoneel vanuit huis werkt en de notarissen vaak alleen op afspraak werken.

Haalbaarheidstoets voor hypotheek in Spanje

Eén van onze diensten is het maken van een haalbaarheidstoets, de HypotheekCheck, voor onze klanten. Dit is de eerste stap waarbij wij binnen 2 dagen kunnen berekenen wat uw maximale hypotheek in Spanje kan zijn. Mocht u nog geen woning op het oog hebben dan weet u aan de hand van de uitkomst van deze toets wel in welke prijsklasse u kunt zoeken. Heeft u uw droomhuis wel al gevonden dan kunnen wij berekenen wat mogelijk is en wat de maandelijkse kosten voor de hypotheek zouden zijn. Uw dossier wordt volledig voorgekauwd aan de bank voorgelegd (wij presenteren enkel die dossiers waarvan wij zeker weten dat er acceptatie vanuit de bank zal volgen).

Uw documenten hoeven niet vertaald te worden

Dat leest u goed! Dit doen wij kosteloos voor u binnen de aanvraag van uw hypotheek in Spanje.  Dit is een exclusieve dienst van WeCare Mortgages. U hoeft de documenten dus niet te laten vertalen waardoor u flink wat kosten spaart! Door de jarenlange ervaring als kantoordirecteur van Banco Sabadell van onze hypotheekspecialist Martin weten wij natuurlijk exact welke documenten er nodig zijn en hoe deze uit te leggen aan de Spaanse bank zodat hun risicoafdeling de file goedkeurt. Wat vooral een belangrijk aspect is, is dat uw inkomsten uit Nederland een toelichting eisen bij een Spaanse bank. WeCare Mortgages is op de hoogte van alle wetten, regels, voorschriften en mogelijkheden die worden aangeboden door de Spaanse banken.

Diploma

Daarnaast heeft onze hypotheekadviseur zijn LCCI diploma, zoals vereist binnen de nieuwe Spaanse hypotheekwet, op zak waardoor hij op neutrale wijze kan adviseren en namens klanten met de banken mag onderhandelen om zodoende de beste deal te verkrijgen. We zien tegenwoordig dat er hypotheekadviseurs zijn die de klant bij een bepaalde bank introduceren en vanaf dat moment het de bank zelf is die contact heeft met de klant. Met alle gevolgen van dien. Denk vooral aan de vertaalslag en de calculatie van het Nederlands of Belgisch inkomen. Uiteindelijk krijgt u de hypotheek die de bank kiest met vaak dure bijproducten met vele kleine lettertjes.

Zelf uw hypotheek in Spanje aanvraag regelen?

Onze toets, de HypotheekCheck, kost € 100 en deze is geheel vrijblijvend. U bent dus niet verplicht daarna de verdere begeleiding door ons te laten afhandelen.
Het is namelijk ook mogelijk dat u zélf naar de bank stapt voor een hypotheekaanvraag en dus zelf alle documenten laat vertalen en zelf gaat onderhandelen over rentepercentages, bankcommissies, levensverzekeringen en notarisafspraken. Uit ervaring weten wij dat u wekenlang niets zult horen van de bank en daardoor kan het net zijn dat de woning die u op het oog had voor uw neus is weggekaapt, om daarna alsnog een negatieve uitkomst van de bank te krijgen.

Ik heb box 3 inkomen. Wat nu?

Spaanse banken zijn over het algemeen niet bekend met huurinkomsten (box 3) en dat vergt nogal wat uitleg. Voor WeCare Mortgages is dit dagelijkse kost en kunnen wij een dossier feilloos voorleggen. Of de klant nu in dienstverband werkt, een zzp’er is of een holding heeft; wij kennen alle vormen.

De definitieve goedkeuring van de hypotheek in Spanje (dus niet de voorlopige!) krijgen wij gemiddeld al binnen 10 – 12 werkdagen binnen. De banken kennen ons natuurlijk al ruim 15 jaar en weten ook dat de hypotheekaanvragen die van ons komen perfect in orde zijn en klaar zijn om goedkeuring te krijgen.

Momenteel zijn de meeste notarissen open, veelal met ingekorte openingstijden, voor het ondertekenen van hypotheekaktes. Ook de taxateurs bieden hun diensten aan waar nodig en altijd met inachtneming van de vereiste voorwaarden in het Corona beleid.

Wat is de verwachting?

Vanuit ons netwerk van advocaten en makelaars horen we vooral dat zij verwachten dat er na deze crisissituatie een golf van buitenlandse kopers zullen zijn die de markt zullen overspoelen. Naar grote waarschijnlijkheid dalen de huizenprijzen de komende tijd in lichte mate.

Potentiële kopers zullen wanneer mogelijk meteen naar Spanje komen met als doel een woning aan te schaffen. Daarom is het handig om voorbereid naar Spanje te gaan. Als u van tevoren al precies weet wat u maximale hypotheek kan worden en wat uw kosten zullen zijn kunt u doelgericht een woning zoeken. En is deze eenmaal gevonden dan is het voor alle betrokken partijen wel zo fijn en rustgevend om te weten dat het met de hypotheek wel snor zit.

Rustgevend en zonder stress daar onze hypotheekadviseur uw dossier al helemaal klaar kan hebben met de benodigde documenten en papieren die de bank nodig heeft voor de aanvraag. Deze heeft u thuis al op uw gemak kunnen verzamelen en opvragen. In Spanje kunt u zich dan alleen maar focussen op het zoeken van een geschikt pand in plaats van zich zorgen te maken of u wel in aanmerking komt voor een financiering.

Ook heeft u een sterkere onderhandelingspositie en is uw aanbetaling verzekerd. Door het uitmuntende trackrecord bij de grote Spaanse banken kunnen wij exclusieve voorwaarden onderhandelen. Gaat u dus goed voorbereid op pad. Wij nemen al uw zorgen uit handen en zijn een transparante partij. Wilt u meer informatie over het afsluiten van een hypotheek of over andere vragen omtrent het hypotheekproces? Contacteert u ons dan gerust op +34 952  26 30 23.

Door de nieuwe hypotheekwet vereist certificaat behaald door WeCare Mortgages

WeCare Mortgages is één van de belangrijkste spelers in de Spaanse hypotheekverstrekking voor de Nederlandstalige kopers in Spanje en één van de weinige, zo niet de enige Nederlandstalige in Spanje die de titel ‘Informador de Credito Inmobiliario” (ICI) mag dragen.

Hypotheekspecialist Martin Faessen Mendiela behaalde afgelopen maand zijn certificaat met registratie bij de Spaanse Centrale bank. Deze certificering is gericht op kredietbemiddelaars (ook voor het personeel van de banken) in Spanje die informatie- en commercialisatietaken uitvoeren in vastgoedkrediet. Certificaten die niet in Spanje zijn behaald zijn hier ook niet geldig en bieden geen bescherming voor de klant op de Spaanse hypotheekmarkt. Alleen adviseurs met de Spaanse examenvereisten zijn geautoriseerd om namens de klant met de banken te onderhandelen.

Door wie?

Het certificaat wordt uitgegeven door het Spaanse Instituut voor Financiële Analisten (IEAF). Dit is een door de Spaanse Centrale bank geautoriseerde instelling die deze certificaten mag verstrekken.

Wat is het doel?

Het doel van het certificaat is ervoor te zorgen dat uw hypotheekadviseur beschikt over voldoende kennis van het hypotheekfinancieringsproces op basis van de richtlijnen van de Spaanse Centrale bank.

Hoe profiteert u als hypotheekklant in Spanje hiervan?

Na de intreding van de nieuwe hypotheekwet in Spanje in maart 2019 is deze titel volgens de EU-normen verplicht om hypotheekklanten op neutrale wijze te kunnen adviseren en zodoende de beste financieringsoptie voor uw woning te krijgen. De klant krijgt op die manier dus de beste deal.

Wat als mijn hypotheekadviseur dit certificaat niet heeft?

De hypotheekadviseurs die niet over een certificaat beschikken, beperken zich tot het in contact brengen van de klant met de bank zónder tussenkomst. Dit is nadelig voor de klant omdat de bank hun eigen product zal verkopen, ongeacht of dit voor u als klant het beste is. Het is aan te raden om uw hypotheekadviseur te vragen naar dit certificaat voordat u het hypotheektraject aangaat.

Hoe vindt WeCare Mortgages de beste hypotheek voor u?

De adviseur van WeCare Mortgages zal de verschillende mogelijkheden analyseren totdat de beste financiering voor u is gevonden. Het hebben van de titel garandeert dat hij over voldoende actuele kennis met betrekking tot de vastgoedmarkt en het hypotheekfinancieringsproces beschikt. Bovendien is hij in staat om informatie- en commercialiseringstaken op dit gebied uit te kunnen voeren. De voornoemde kennis bestaat uit alle details van een lening en de kosten van de formalisering ervan; de effecten die een wijziging in de rentetarieven op de vergoeding kunnen hebben; de ethische code van de sector én alles omtrent de nieuwe hypotheekwet. Denk hierbij aan keuzevrijheid van de klant om een notaris te kiezen om het aanbod van de bank te kunnen herzien alvorens de lening te ondertekenen.

WeCare Mortgages zorgt ervoor dat u de beste financieringsoplossingen afgestemd op uw behoeften te zien krijgt, zodat u alleen de oplossing hoeft te kiezen die het beste bij u past.

Een hypotheek in Spanje afsluiten via de bemiddeling van WeCare Mortgages is een manier om:

  • Tijd te besparen: U hoeft niet van bank naar bank te lopen totdat u de informatie vindt die u nodig hebt.
  • Toegang tot het beste aanbod te krijgen: Dankzij onze uitstekende contacten, overeenkomsten en volume met bepaalde banken hebben we toegang tot zeer voordelige voorwaarden.
  • Zorgen weg te nemen: Wij weten exact welke documentatie we van u nodig hebben om een hypotheek te verkrijgen.

WeCare Mortgages neemt verschillende financiële mogelijkheden vanuit een neutrale positie in overweging.

Het bedrijf

WeCare Mortgages is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in de Spaanse hypotheekverstrekking voor o.a. de Nederlandstalige kopers in Spanje. Door het uitmuntende track record van WeCare Mortgages bij de grote Spaanse hypotheekverstrekkers én de uitgebreide ervaring en connecties in die sector van hypotheekadviseur Martin Faessen, is het bedrijf in staat exclusieve voorwaarden van Spaanse hypotheken te onderhandelen. Dit zorgt, samen met de zeer klantgerichte en Nederlandstalige dienstverlening, voor een unieke service waar Nederlanders, Belgen en andere nationaliteiten (veelal niet-residenten), die een hypotheek in Spanje willen afsluiten, de vruchten van plukken.

Contact formulier

Alles over het NIE nummer

Een zeer belangrijk document in Spanje is het NIE nummer. Dit is het Spaanse identificatie nummer voor buitenlanders in Spanje (Número de Identidad de Extranjero) en is vergelijkbaar met het Burgerservicenummer in Nederland.

Dit document heeft u nodig wanneer u een woning in Spanje koopt, meer dan drie maanden in Spanje gaat verblijven, gaat emigreren naar Spanje en eigenlijk voor alle officiële en financiële zaken die u in Spanje gaat verrichten.

Een aantal voorbeelden waarbij een NIE nodig is:

  • Het aansluiten van gas, water en licht bij de Nutsbedrijven
  • Inschrijving bij de Gemeente
  • Oprichting van een Spaanse onderneming
  • Aanmelding als zelfstandig ondernemer (autónomo)
  • Betaling van belastingen
  • Afsluiten van verzekeringen

Waar kan ik een NIE nummer aanvragen?

Houdt er rekening mee dat de bureaucratie in Spanje nog steeds een frustrerende aangelegenheid is. Vaak worden dezelfde regels niet op dezelfde manier geïnterpreteerd in de verschillende regios in Spanje.

Er zijn een aantal manieren waarop het NIE nummer aangevraagd kan worden.

Nationale politiebureau
Bij de afdeling vreemdelingendienst van het nationale politiebureau van de provincie waar u verblijft of van plan bent te vestigen, kunt u zich melden om een NIE nummer aan te vragen. Hiervoor moet eerst een afspraak gemaakt worden. In veel gevallen kan dit niet telefonisch en moet u er persoonlijk langs; vervolgens moet u nog een bezoek afleggen om de aanvraag te doen en tijdens een derde bezoek kunt u het NIE nummer ophalen. In andere regios kunt u gewoon zonder afspraak verschijnen en wordt alles in een uur geregeld; het hangt er helemaal van af waar u de aanvraag doet maar ook vaak wie u helpt..

Via een advocaat of gestor
U kunt het ook door iemand anders laten aanvragen: advocaat of gestor (juridisch erkend persoon). Zij kunnen met een autorisatie (notariële volmacht) de NIE voor u aanvragen en bespaart u zich lange wachttijden en ritjes naar het politiebureau.

Via het Spaanse consulaat in Nederland
De snelste manier om een NIE aan te vragen is via het Spaanse consulaat in Amsterdam of Den Haag.

Let op! Tegenwoordig zijn er lange wachttijden en kost het minimaal 3 weken voordat je een afspraak kunt maken. Wij raden daarom aan zeer ruim van te voren uw NIE nummer aan te vragen als u een huis in Spanje wilt kopen zodat er geen vertraging optreedt bij de aankoop-en hypotheek procedures. Een voordeel is dat de aanvraag via het consulaat goedkoop is, efficiënt en zonder bureaucratische rompslomp.

 

 

Waar moet je op letten bij een hypotheek aanvraag in Spanje?

Een hypotheek regelen in Spanje is heel goed mogelijk met de juiste voorbereiding en begeleiding. Het is verstandig je te laten begeleiden door een ervaren bureau, dat dagelijks hypotheken afsluit bij Spaanse banken voor Nederlandse cliënten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geen of onvoldoende Spaans spreekt, een ‘gecompliceerde’ situatie hebt als ondernemer of je geheel onbekend bent met hypotheken in Spanje.
Ook om addertjes onder het gras en dure ongewenste bijproducten te voorkomen, ga je het beste  naar een tussenpersoon die al enige jaren verstand van zaken heeft en een vertrouwensband heeft opgebouwd met de Spaanse banken. Over het algemeen kunnen we stellen dat er vijf belangrijke punten zijn waarop je dient te letten als je overweegt een hypotheek aan te vragen in Spanje.

De volgende punten zijn van belang:

1. Maximaal 70% financiering
Spaanse banken financieren tot maximaal 70% van de aankoopprijs, exclusief de kosten. 100% financiering is niet mogelijk. Als de taxatiewaarde lager is dan de koopsom dan wordt deze lagere waarde als uitgangspunt genomen voor de 70% hypotheek. Belangrijk te weten is dat u zelf 30% plus de kosten koper moet betalen.

2. Eerst financiering regelen dan de aankoop
Het is zeer raadzaam allereerst de financiering rond te krijgen voordat u een koopcontract tekent. Als er nog geen duidelijkheid is over de financiering en u wilt al een voorlopig koopcontract tekenen dan zou er een ‘voorbehoud van financiering’ in opgenomen moeten worden zodat u de tijd krijgt om de hypotheek te regelen. Echter in de praktijk blijkt dat in Spanje een ‘voorbehoud van financiering’ bijna nooit wordt opgenomen.

3. Boek uw vlucht nadat de hypotheek rond is
Boek uw vliegtickets pas nadat u zekerheid heeft dat uw hypotheek 100% is goedgekeurd en nadat de taxatie verricht is. Er zijn meerdere partijen betrokken bij een aankoopproces dus het kan voorkomen dat de bank uw gewenste tijdsschema niet haalt. Geduld is hierbij een schone zaak en uiteindelijk komt het allemaal goed.

4. Rustieke of urbane woning?
Let goed op of de woning die u wilt gaan kopen rustiek of urbaan is. De gemeente geeft voor elke woning een classificatie: voor een rustieke woning gelden weer andere regels dan voor een urbane woning. Dit is belangrijk te weten omdat veel spaanse banken een rustieke woning niet financieren of een veel lagere hypotheek geven. Het beste is dit van tevoren te weten om onnodige verwarring en vertraging in het aankoopproces te voorkomen.

5. Houdt rekening met conservatieve taxatiewaarden
Het verrichten van een taxatie is verplicht bij een hypotheek aanvraag en de waarden kunnen conservatief zijn. De Spaanse banken werken samen met erkende taxateurs die geregistreerd zijn bij de Spaanse Centrale Bank (Banco de España, BDE). Deze taxateurs staan onder toezicht van de BDE en zijn de enige die mogen taxeren voor de Spaanse banken. Ze zijn tegenwoordig voorzichtiger in het afgeven van waardes en het is dus goed mogelijk dat de taxatiewaarde net onder de koopsom uitkomt ook al stond het huis voor een hogere prijs te koop en heeft u volgens uw mening een goede prijs bedongen. Wees niet teleurgesteld, in de meeste gevallen komt de taxatiewaarde dicht bij de aankoopprijs te liggen.

Waar moet u op letten als u een huis in Spanje koopt?

Wij geven hier 3 tips  voor het aankopen van een huis in Spanje:

1.Vraag de makelaar of hij contacten heeft voor juridische begeleiding bij de aankoop van de woning. Het is belangrijk dat alle kosten tot het moment van aankoop door de huidige eigenaar worden voldaan. Zo zal ook de bestaande hypotheek afgelost moeten worden, of misschien is het voordelig om deze hypotheek over te nemen. Dit laatste kunnen onze adviseurs uitzoeken en u hierin begeleiden.

2.Zorg dat alle eigenaren van de woning op de hoogte zijn van de verkoop. Soms heeft een woning meerdere eigenaren, zoals wanneer de woning uit een erfenis door meerdere kinderen in eigendom is verkregen. Als een van de kinderen niet op de hoogte is van de verkoop, gaat de transactie bij de notaris niet door. Vraag uw makelaar om dit goed uit te zoeken.

3.Laat door de makelaar of advocaat goed uitzoeken of alles wat u bij de woning koopt ook geregistreerd staat. Als u een huis koopt met bijgebouwen en een stuk land, kan het gebeuren dat de taxateur van de bank die de hypotheek verstrekt, ontdekt dat een deel van de eigendom niet staat geregistreerd. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de hypotheek en kan voor onaangename verrassingen zorgen.

De rente en aflossing per kwartaal betalen

De banken waar wij mee samenwerken bieden u de mogelijkheid om de rente en aflossing per kwartaal te betalen. Dit kan gunstig zijn als u wisselende maandelijkse inkomsten hebt. Contacteer ons voor meer informatie hierover.

Voorbehoud financiering in koopcontract

In Nederland studeert men op een wetsvoorstel om het voorbehoud financiering verplicht te laten opnemen in koopcontracten. In Spanje wordt het voorbehoud van financiering meestal niet toegepast. Als u een aanbetaling doet en u kunt het huis toch niet betalen, loopt u het risico de aanbetaling kwijt te raken. Het is daarom van groot belang dat u eerst de hypotheekcheck laat uitvoeren voordat u een huis koopt dat u met een hypotheek financiert.

De Hypotheek Check van WeCare Mortgages

Hebt u uw droomhuis gevonden maar weet u nog niet of u een hypotheek kunt krijgen? Of wilt u voordat u met een makelaar door het Spaanse landschap gaat rijden, weten wat uw budget is? Doe dan de hypotheekcheck. Op onze website kun u uw gegevens invullen en wij nemen binnen 48 uur contact met u op om de mogelijkheden voor het verkrijgen van een Spaanse hypotheek te toetsen. U weet dan snel wat de maximale hypotheek is die u kunt krijgen.

Ibiza, we komen eraan!

Vanaf het moment dat u besluit om te emigreren begint er een spannende tijd. Lees hier het op waarheid gebaseerde verhaal van Niels en Margriet die op een dag met elkaar afspraken om naar Ibiza te verhuizen.

Wat is een Rentevloer Check?

Om te beoordelen of u in het verleden een rentevloer heeft getekend en u recht heeft op compensatie van teveel betaalde rente, bestuderen wij uw hypotheekakte en maken wij een indicatieve berekening van het compensatiebedrag.

Meer weten?
Contacteer ons

Wie zijn wij?

Sinds 2004 begeleidt Hypotienda buitenlanders in alle hypotheek- en verzekeringszaken in Spanje. De afgelopen tijd zijn we gegroeid met een toegewijd team hypotheekadviseurs en ontwikkelen we verder met onze internationale klanten. Sinds het begin van dit jaar gaat de hypotheekservice van Hypotienda verder onder de nieuwe naam WeCare Mortgages.

Lees meer

Ibiza, we komen eraan!

Vanaf het moment dat u besluit om te emigreren begint er een spannende tijd. Lees hier het op waarheid gebaseerde verhaal van Niels en Margriet die op een dag met elkaar afspraken om naar Ibiza te verhuizen.

Als Niels iets belangrijks te zeggen had, krabde hij eerst met de vingers van zijn linkerhand over de rug van zijn rechterhand.

Zijn vrouw Margriet wist het. Lang geleden, toen het echtpaar aan het begin van alles stond en Niels haar in het Vondelpark naast de omgevallen boom ten huwelijk vroeg, krabde hij eerst zenuwachtig over de rug van zijn hand, en Margriet vond dat gebaar zo ontroerend dat ze haar jawoord zonder terughoudendheid aan de jonge ondernemer gaf. In de jaren erna bleef hij dat gebaar bij iedere mijlpaal maken, bij de aankoop van hun eerste appartement in West, bij de oprichting van zijn eerste bv, bij zijn besluit om met partners toe te treden tot de wereld van de projectontwikkeling.

Laatst dacht Margriet er nog aan dat Niels al heel lang niet over de rug van zijn hand had gekrabd.

Maar op een middag, op het terras van hun favoriete club in Zuid, waar ze uitzicht hadden op de kanalen waar de rondvaartboten elkaar luid toeterend kruisten, waar het voorjaar in de lucht hing en de Sauvion rijkelijk vloeide, krabde Niels opeens over de rug van zijn hand.
´Hoe zou je het vinden als we naar Ibiza verhuizen?´ Hij probeerde het achteloos te zeggen, alsof hij nog een fles wijn bestelde, maar Margriet voelde dat het ernst was. ´We komen er al zo lang, we kennen er veel mensen, en nou ja, je weet wel.´
Zonder na te denken zei Margriet: ´Ja, we doen het.´ Ze verbaasde zich niet eens over haar snelle reactie. Ze wist dat de belangrijkste beslissingen in het leven in een ogenblik worden genomen. En ook wist ze precies wat Niels met ´je weet wel´ bedoelde. Het leven dat ze samen hadden was in alle opzichten goed, ze woonden aan de rand van het Vondelpark, Niels had zijn zaken goed voor elkaar, Margriet kon zich de hele dag bezighouden met het schilderen van grote doeken in het souterrain van hun woning, en zelfs hun kinderloosheid was een gezamenlijke beslissing geweest. En toch knaagde er iets, wellicht was het de drukte in de stad, of dezelfde vrienden die iedere week over de vloer kwamen, of gewoon het uitzicht op de bomen die ieder jaar hun bladeren gaven en verloren.
´Ibiza, we komen eraan,´ zei Niels en hij hief zijn glas.
´We komen eraan,´ zei Margriet en in gedachten zag ze zichzelf op haar favoriete strand met een schildersezel staan en de zonsondergang in aquarel vangen. Ze moest er een beetje zenuwachtig om lachen.

Niels pakte de zaken voortvarend aan. Niet lang na hun besluit om te emigreren vlogen ze naar Ibiza om wat huizen te bezichtigen. Het viel Margriet op hoe voortvarend haar man  te werk kon gaan. Natuurlijk was er een vriendje van een vriendje die een plaatselijke makelaar kende. De man was op tijd, en tot opluchting van Niels sprak hij een beetje Engels. Toen ze achterin de auto langs al die plekken reden waar ze al jaren kwamen, en ze Niels voorin de auto aan de makelaar hoorde uitleggen wat hun budget was, voelde ze een vreemde sensatie. Ibiza zou binnenkort niet langer een vakantiebestemming zijn, maar hun thuis.
Ze kenden de plekken waar het prettig wonen was. Niet te ver van het strand, niet te veel toeristen, niet in het uitgaansgebied maar ook weer niet te stil. De makelaar reed geduldig rond en bij ieder huis waar de man de deur opende voelde Margriet dat dit het net niet was. Niet dat ik zo kritisch ben, hield ze zichzelf voor, maar als we iets gaan kopen moet het gewoon gelijk goed zijn. Aan het eind van de dag, de zon begon haar kracht al te verliezen en in een rode gloed achter de heuvels neer te dalen, kwamen ze bij het laatste huis dat de makelaar nog wilde bezichtigen. De makelaar twijfelde of hij het wilde laten zien, want het was flink boven hun budget. Het huis was vrijstaand, met een zwembad en een grote tuin en vanaf het balkon op de etage was er een schitterend uitzicht op een baai.
´Mijn God,´ kon Margriet alleen maar fluisteren.
De makelaar zag wat er aan de hand was. Hij legde uit dat de verkoper bereid was om iets van de prijs af te halen, maar dat het natuurlijk een zeer courant object was en dat er meerdere bezichtigingen waren en dat de prijs al heel scherp was.
Margriet hoorde het praatje van de makelaar al niet meer, ze zag zichzelf in gedachten op de kleine veranda voor de deur zitten en wijn drinken met haar Amsterdamse vrienden die in dit huis allemaal hun eigen logeerkamer hadden.
Later die avond, in het restaurant waar ze al vanaf het begin van hun huwelijk kwamen, vertelde Niels dat hij een vriendje had gesproken die iemand kende die heel goed was in hypotheken. Morgen even bellen en kijken wat mogelijk is, zei hij resoluut, en Margriet hield ervan als haar man zo was, zakelijk, duidelijk, zijn droom volgend.
De volgende dag hoorde Margriet hoe haar man met de hypotheekadviseur sprak. Ze wist niet veel van hypotheken, maar ze begreep uit de opmerkingen die haar man maakte, dat je in Spanje maximaal 70% van de koopsom kon financieren en dat het restant van de koopsom en de kosten koper uit eigen middelen moest komen. Niels zat hardop te rekenen. Het duizelde Margriet. De opbrengst van de Amsterdamse woning moest voldoende zijn om het eigen geld op te brengen, en ze konden hun appartement in West ook nog aanhouden. ´Altijd handig voor het geval dat,´ zei Niels schouderophalend. ´Zo is dat,´ zei Margriet, maar stiekem wist ze dat dit avontuur zou slagen. Alles wat haar man zich voornam, lukte altijd.
Niels hield Margriet voor dat het financieel allemaal erg aantrekkelijk was. De rente in Spanje was extreem laag en je kon die rente ook nog voor heel lang vastzetten.
Nog even, dacht Margriet, en hij gaat zeggen dat het een win-win situatie is. Margriet haatte die uitdrukking, ze had het de zakenvriendjes van haar man in de loop der jaren zo vaak horen zeggen tijdens de borrels in hun huis dat ze er een afkeer van kreeg. Soms, als ze bij de kassa van de biologische winkel in Zuid de peperdure groente bij de kassa afrekende, mompelde ze weleens dat ook dit een win-win situatie was.
´Het is een win-win situatie,´ zei Niels. ´Wij hebben straks ons droomhuis en we hoeven er geen stuk zalm minder om te eten.´ Hij hief zijn glas en Margriet moest glimlachen.
Er kwam een bod, gevolgd door een tegenbod. Margriet kon niet anders dan op de lichaamstaal van Niels letten, die als een echte zakenman zo emotieloos de telefoongesprekken hield, keer op keer moest hij met de hypotheekman overleg voeren over de haalbaarheid.
Dan het moment. Ze zaten op een terras bij het strand. Niels legde zijn mobiele telefoon op het tafeltje en schonk de glazen bij. Hij krabde met de vingers van zijn linkerhand over de rug van zijn rechterhand. ´Nou,´ zei hij. ´Dat was de hypotheekman.´
Hij hoefde verder niets te zeggen.

Nederland moet aftrek van Spaanse hypotheekrente verlenen

Onlangs verscheen er een publicatie dat Nederland aftrek met verlenen van Spaanse hypotheekrente, hieronder leest u het artikel:

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat X de hypotheekrente van zijn Spaanse woning niet in Nederland in aftrek kan brengen. De aftrek moet wel prorata worden vastgesteld.

X heeft de Nederlandse nationaliteit en woont in Spanje. In 2007 is hij buitenlands belastingplichtige, en kiest hij voor toepassing van de regels voor binnenlandse belastingplichtigen. In 2007 geniet X € 77.606 aan inkomen uit zijn Nederlandse bv en € 51.516 in verband met werkzaamheden die hij voor een in Zwitserland gevestigde vennootschap verricht. Verder beschikt X nog over een woning in Spanje. De negatieve inkomsten uit deze woning bedragen € 28.402. In geschil is de omvang van de door X in Nederland verschuldigde IB. De Hoge Raad heeft prejudiciële vragen in deze zaak gesteld. Volgens de Hoge Raad is de Schumacker-jurisprudentie namelijk van toepassing op X. De Hoge Raad wijst er vervolgens op dat X, anders dan Schumacker, niet zijn (gezins)inkomen geheel of vrijwel uitsluitend verwerft in één andere lidstaat die dat inkomen in de belastingheffing kan betrekken en daarbij rekening zou kunnen houden met de persoonlijke en gezinssituatie. X geniet namelijk 60% van zijn inkomen in Nederland en 40% in Zwitserland. Onduidelijk is volgens de Hoge Raad dan echter hoe rekening moet worden gehouden met de negatieve inkomsten.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Nederland in strijd met het EU-recht handelt door de hypotheekrenteaftrek te weigeren aan X. Het Hof van Justitie EU overweegt daarbij dat X 60% van zijn inkomsten in Nederland geniet, en dat hij in Spanje, waar zijn woning is gelegen, geen inkomen ontvangt op grond waarvan hij een gelijkwaardig recht op aftrek geldend kan maken. Vervolgens merkt het Hof van Justitie EU op dat het verbod dat hieruit voortvloeit geldt voor elke werklidstaat op het grondgebied waarvan een zelfstandige inkomen ontvangt op grond waarvan hij er een overeenkomstig recht op aftrek geldend kan maken, naar verhouding van het aandeel van dat inkomen dat de zelfstandige op het grondgebied van elk van de werklidstaten ontvangt. Als ‘werklidstaat’ moet hierbij worden gedacht aan iedere lidstaat die heffingsbevoegdheid heeft voor arbeidsinkomen dat door een niet-ingezetene op zijn grondgebied wordt ontvangen, ongeacht op welke plaats feitelijk arbeid wordt verricht. Tenslotte merkt het Hof van Justitie EU nog op dat het feit dat X een deel van zijn belastbaar inkomen in Zwitserland, een derde staat, ontvangt, niet van invloed is op het vorenstaande.

ECLI: ECLI:EU:C:2016:638 Editie: 10 februari 2017
Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie (Advocaat-Generaal)
Nummer: C-283/15

Teveel betaalde hypotheekrente in Spanje

Heeft u een hypotheek op uw Spaanse woning?

Hypotheken afgesloten in het verleden hebben vrijwel allemaal een variabele rente. Zoals u wellicht heeft gelezen is er veel te doen om de omstreden rentevloer, in het Spaans ´Clausula suelo´ genoemd. Deze rentevloer is ook bekend onder de naam bodemclausule en tunnelclausule. Spaanse banken hebben in het verleden een minimale rente ingesteld zodat de hypotheekrente niet onder een bepaalde grens kon komen. Zodoende kunnen hypotheekklanten niet volledig profiteren van een lage rente. Hypotheekklanten zijn in opstand gekomen en het lijkt erop dat de banken compensaties moeten gaan betalen. Er is hierover een uitspraak geweest van het Europees Gerechtshof op 21 december 2016, de Spaanse banken moeten terugbetalen.

Uw Spaanse hypotheek veranderen. Rentevloer, wat kunt u terugvorderen?

Voordat dit allemaal is doorgevoerd, raden wij aan geen alternatieve aanbiedingen van uw bank aan te nemen. Anders loopt u mogelijk compensatie mis.

Komt u in aanmerking voor compensatie van teveel betaalde hypotheekrente in Spanje?

Laat een Rentevloer Check uitvoeren door ons. Wij bestuderen uw Spaanse hypotheekakte om te weten te komen of u een minimale rente heeft getekend. Wij maken een indicatieve berekening van het teveel betaalde bedrag en geven aan wat de te nemen stappen zijn voor de reclamatie.

Voor veel buitenlanders in Spanje is deze omstreden rentevloer (bodemclausule / tunnelclausule) onbekend. Laat u zich goed informeren. Wij staan u graag te woord. Neem contact met ons op